Het Denderbekken

Dender
Vissen op de Dender te Aalst

Dender

Te Ath wordt de Dender gevormd door het samenvloeien van de westelijke en de oostelijke dender. Het is een typische neerslagrivier waardoor zij zich bij hevige regenval ontwikkelt tot de snelst stromende rivier van Vlaanderen.
Na enkele kilometers op Waals grondgebied slingert de Dender zich, over een totale lengte van 80 km, via Geraardsbergen, Ninove, en Aalst naar Dendermonde waar zij uitmondt in de Schelde. De breedte varieert tussen 15 en 50 meter en heeft een diepte van maximaal 4,50 meter.
Tot voor kort (eind vorige eeuw) werd de Dender, vooral in de omgeving van Aalst, gebruikt als open riool en was er bijgevolg geen visstand aanwezig. Dankzij de aanleg van enkele waterzuiveringsinstallaties is de waterkwaliteit aanzienlijk verbeterd en is de Dender, op relatief korte termijn, terug een visrijke rivier geworden.

Het visbestand bestaat uit 19 soorten, nl Paling, Brasem, Kolblei, Giebel, Karper, Riviergrondel, Blauwbandgrondel, Vetje, Winde, Bittervoorn, Blankvoorn, Rietvoorn, Zeelt, Snoek, driedoornige stekelbaars, tiendoornige stekelbaars, baars, snoekbaars en bot. De meest verspreide soorten zijn echter blankvoorn en baars. Tot voor kort stond de Dender dan ook bekend als een typisch “bliekwater”. De laatste jaren zien we echter dat de brasem meer en meer dit water heeft veroverd waardoor de brasemvisserij steeds belangrijker wordt tijdens wedstrijden.
Ook in de winter is het op de Dender goed vissen al dien je dan wel de “goede stekken” te kennen. Aalst centrum is er hier één van.


Vissen op de Dender te Aalst

Dit is geen bijbel, geen leidraad tot opeenvolgende overwinningen maar slechts enkele raadgevingen, vaststellingen die kunnen leiden tot verhoogd hengelplezier op de Dender.
Als rasechte Oilsjtneer heb ik nochtans nooit gedacht zo'n fervent dendervisser te worden. Als jonge gasten kenden we deze rivier enkel als open riool en zeker niet als alternatief voor Brussel-Charleroi, Kortrijk-Bossuit of andere Leuvense vaarten. Nooit gedacht van mijn favoriete voornvisserij zo dicht bij huis te kunnen beoefenen! En wat voor voorns …….. hoewel. Ondanks de soms moeilijke bereikbaarheid ontpopt de Dender zich tot schitterend wedstrijdwater. Spijtig genoeg ook steeds meer tot prima brasemwater, ja zelfs bij winterse temperaturen. Twee stroken worden veelvuldig bevist in het Aalsterse, de natuurlijke en pittoreske strook van de autostradebrug tot Erembodegembrug in Erembodegem en de strook Amylum/Station te Aalst. De strook tussen Zeeberg brug en Zwarte Hoek brug is niet direct het mooiste wat de natuur te bieden heeft maar de uitzonderlijke vangsten maken veel goed. Twee stroken van ongeveer anderhalve km met prima visbestand maar toch telkens een andere aanpak vereisend. Enkel de keuze van de pennen is in beide gevallen identiek, "bolvorm" (tot 5 gram) voor afstandsvisserij en "gedrongen cilindervorm" (tot 2 gram) voor de kant, bij noodzaak aan een hoger dobbergewicht is een "vlagvorm" aangewezen (vanaf 4 gram).
De zone te Erembodegem wordt vooral bevist bij hogere temperaturen (maart tot september). Zoals op de meeste waters zijn de beste stekken voor een dagvisserij bij bruggen en staketsels, hoewel er in het hoogseizoen toch wel een goede verspreiding van het visbestand is. Deze zone heeft nauwelijks "last" van enige pleziervaart, laat staan van commercieel transport met schepen. Daar de Dender hier niet heel breed is, is het dikwijls hopen op een kopplaats tijdens wedstrijden. De zone rechtover de Beckton Dickinson schoorsteen is bij een hoog aantal wedstrijddeelnemers de favoriete strook, tevens op wandelafstand van Erembodegembrug. Ondanks het goede voornbestand spitst de wedstrijdvisserij zich hier vooral toe op brasem (10-11 meter) en platte/voorn (3-4 meter). Kantvisserij mag nooit vergeten worden want brasems zijn niet altijd gemakkelijk te verschalken bij versnelde stroming. Het gewicht van de pen speelt altijd een rol maar hier beduidend minder dan in Aalst. Door het blokkend vissen op brasem heeft een half grammetje pengewicht teveel eerder een positief effect, en een variatie in stroming zal dan ook niet onmiddellijk een spelbreker zijn. In het kantje is een bodemvisserij meestal niet mogelijk door de ongelijkheid van diepte en nochtans wordt er ook hier met regelmaat platte gevangen. Als voedersamenstelling gaat mijn voorkeur naar een zoetere, geel-bruine, middelgrove samenstelling bevochtigd met 2 liter water/mergel. Het veel gebruikte hennepzaad vervangen we door papaverzaad en tal van maïsproducten hebben de gepaste aantrekkingskracht op de talrijk aanwezige platte/brasems; bv popcorn, polenta, maïsmeel, fijne TTX. Het voeder mag gerust een dagje op voorhand worden bevochtigd met gebruik van een fles zoetstof (coprah melasse, mapple)! Finale bevochtiging met plantenspuit doen we zelfs na toevoeging van zoetstof en kleine muggenlarven. De beestjes hoeven helemaal niet uit de voederballen te springen. Daar we ruim 20 cm op de bodem vissen op brasem is stroomafwaarts inwerpen aangeraden waarna we blokkend of licht slepend hengelen. Ook bij het inwerpen stroomopwaarts helpt het half grammetje pengewicht extra om het tuig tijdig in positie te brengen en de volgende beet te registreren. In de zomerperiode van 2006 werden gewichten van 20kg brasem bij regelmaat geregistreerd om een wedstrijd te winnen. De beste stekken waren bij de autostradebrug en de BD schoorsteen. Vrijwel elke vrijdagavond tijdens de maanden juli/augustus kan men aan een wedstrijdje deelnemen met een dozijn vissers. Verzamelen doet men meestal aan Erembodegembrug of aan de toegang tot het jaagpad voorbij de Sporthal. Het grote nadeel van deze strook is echter het beperkt afsteken van de hengel door de nabijheid van het fiets-, wandel-, jaagpad. Opgelet voor hengelbreuk.
Een op het wedstrijdtoneel beter bekende zone is de strook Aalst. Zone bekend voor zijn kapitale voorns! Hier wordt vooral gevist van de herfst tot de lente. Voor dagvissers zijn de meeste stekken prima, kijk gewoon na waar de lokale vissers zich zetten. Wedstrijden worden nog al eens bemoeilijkt door aangemeerde en/of aanmerende boten. Den Amylum en brandstoffen De Kegel zijn in de buurt. Bereikbaarheid is geen probleem, evenals parkeerplaatsen, de hoge oever schrikt echter sommige vissers af. Volop brasem ter hoogte van de watertoevoer Amylum, echter enkele brasems zijn niet voldoende om de wedstrijden te winnen. Met mooie voorn haalt men hier gewichten tot 14 kg, een variatie met brasem brengt doorgaans 18 kg in de weegzak. Dergelijke visserij is dus "werken" en veeleisend voor visser en materieel. Doorgaans wordt het vissen bewust beperkt tot op maximum 5 meter, voldoende om op "de drift" en dit met de gepaste snelheid/kunde de voorns te vangen. Verder vissen brengt tijdverlies door het afsteken van de hengel. Bij het begin vissen we dus net boven de bodem en evolueren naar slepend vissen op de bodem. Na verloop van tijd komen toch ook op deze afstand de platte en brasems opzetten. Wie puur gokt op brasem kan op 10-11 meter, op de bodem, zijn kans wagen maar succes is niet gegarandeerd ! De beste wedstrijdstekken zijn zonder twijfel "beneden sas" tot de St. Anna brug maar vóór een langdurige vriesperiode is er overal voorn te vangen. Als voedersamenstelling gebruiken we grovere voedersoorten en bestanddelen, grove hennep & TTX en gekookte partikels hennepzaad, spurrie, kleine maïskorrels. Maïsproducten vervangen we door zaden en bruin paneermeel. Ook "casters" zijn aangewezen om de grote voorn en brasems te lokken. Bij voorkeur gaan we voor 100% het voeder aanmaken met geweekte duivenmest. Bevochtig het voeder tot in de kern zonder er een papje van te maken. Kruidige toevoegingen en geuren/smaken als "vanille" of "amande amère" zijn toppers. Voederkleuren variëren van bruin tot zwart bij helder water. Steeds meng ik natuurlijk de toegelaten kleine muggenlarven en een hoeveelheid "diepvriesmaden" na voldoende bevochtiging van het voeder. Vangsten van kleine karpers en forse giebels behoren tot de mogelijkheden. Ook windes en baarzen halen hier flinke maten. De dobber moet hier gepast afgestemd zijn op de stroming en het formaat vis maar enkele honderdsten draad extra (bv diameter 12/13) zijn meestal geen probleem. Tijdsverlies door herhaaldelijk gebruik van het schepnet is uit den boze. Voor wedstrijden vergeet men het 4m lange leefnet best niet. Voor 2006 staat de beste 3 uur durende wedstrijdvangst op 21 kg, variatie van voorn en brasem. Met uitsluitend voorn werd tevens een gewicht van 15 kg behaald.

Zorg er steeds voor dat alle voederbestanddelen in voldoende mate aanwezig zijn, bv. beperk bij drie kilogram voeder de bestanddelen tot 5 soorten. Wat brengt 200gram (< 10%) van een niet hoog geconcentreerd product op 3kg voer in duizenden liters water ? Laat het gezond verstand werken !

Uit te testen :
  • 1. Turbo Van Den Eynde of Super Canal Gardons Sensas tot 1 kg
  • 2. Grote Voorn Van Den Eynde of Gros Gardons Sensas tot 0,5 kg
  • 3. Epicéine Sensas of PV1 Mondial tot 0,4 kg
  • 4. Gemalen Hennep Mondial of Papavermeel Mondial tot 0,4 kg
  • 5. Bruin Paneermeel of Maismeel tot 0,5 kg
  • 6. Mergel (2kg) of Duif (1kg) met vloeibare toevoeging en voldoende water (1,5 l)
  • 7. Zoetstof (Mondial, Van Den Eynde, Sensas) of Kruiden (Komijn/Venkel) 150 gr.


  • Groetjes & succes, tot aan de waterkant,
    Patrick